web banner Betergem

2019 is gestart met steeds luider klinkende eisen gericht aan onze beleidsmakers om snel écht werk te maken van een sociaal-rechtvaardige duurzame toekomst. De menige klimaatmarsen, de campagne Sign for my Future: ze vragen om de klimaatambities op te schalen. Daardoor wordt ook het debat opgevoerd over hoe zo'n duurzame toekomst er dan moet uitzien.
Hoe zullen we wonen, ons verplaatsen, onszelf voeden over 20 jaar binnen de grenzen van de planeet ? Welk soort economie is daarvoor nodig en welke impact zal dat hebben op onze manier van werken? Zal ze bovendien kansen bieden aan iedereen? 

Het voorbije jaar hebben het TransitieNetwerk Middenveld (TNM) en Vlaanderen Circulair juist die vragen gesteld aan meer dan 1800 Vlaamse burgers doorheen een workshopreeks over heel Vlaanderen: "Betergem 2038." De toekomstdromen die zij uitgetekend hebben, geven alvast een inzicht over de concrete invulling die burgers in Vlaanderen zouden willen geven aan een duurzame samenleving in de nabije toekomst. Want geef toe, 2038 ligt om de hoek.

De Betergem campagne is afgelopen, maar TNM en Vlaanderen Circulair zetten de workshop gratis ter beschikking via een doe-het-zelf pakket aan éénieder die samen met zijn collega's, buren, familie, vrijwilligers etc...zelf antwoorden wil proberen formuleren. In welk soort toekomst willen jullie leven?

Workshop

“Betergem, 2038” is een workshop waarbij deelnemers met de nodige humor geprojecteerd worden in het jaar 2038, in de stad Betergem. Ze nemen er deel aan een Volksvergadering.  Als lid van een burgercommissie nemen ze beslissingen over de aanpak van uitdagingen waar Betergem voor staat in 2038 op vlak van voeding, wonen, werken, geld, zorg, etc…
Deelnemers worden aangemoedigd om de pijlers van hun toekomstdromen scherp te stellen in discussie met anderen, en de weg ernaar toe in beeld te brengen.

Betergem 2038 op de Pulse Trefdag oktober 2018. Bron: Pulse TransitienetwerkDeze workshop werd ontwikkeld door TransitieNetwerk Middenveld (TNM) en Vlaanderen Circulair.

Doelstellingen

Met deze workshop-formule beogen TNM en Vlaanderen Circulair de thema’s ‘transitie’ en ‘circulaire economie’ dichter bij de burger te brengen. In 2018 werden zo met de hulp van menige lokale middenveld- of burgerorganisaties, scholen en universiteiten alsook enkele lokale overheden 45 workshops georganiseerd over heel Vlaanderen. Meer dan 1800 deelnemers kropen in de huid van een Betergemse volksvergaderaar in het jaar 2038.

De belangrijkste doelstellingen van de workshop zijn:

 • Burgers informeren en laten nadenken over transitiepaden naar een duurzame stad.
 • Nieuwe ideeën genereren
 • Burgers inspireren om hun eigen (lokale) beleidsmakers aan te spreken over hun eigen concrete dromen voor een duurzame toekomst

Praktisch

 • Voor wie? Iedereen kan “Betergem 2038” organiseren, binnen zijn of haar eigen school, organisatie of bedrijf, of gewoon met vrienden of familie.
  We moedigen organisaties aan om echter niet enkel binnen de eigen rangen te blijven maar om eventueel samen met andere lokale organisaties een workshop in te plannen.
  Er wordt ook een versie voor de 2de en 3de graad van middelbare scholen ontwikkeld in samenwerking met Vlajo die in het voorjaar 2019 gelanceerd zal worden.
 • Aantal: Minimum aantal deelnemers: 30 
 • Duur: minimum 90 minuten, max. 3 uur
 • Prijs: We bieden weldra een volledig gratis downloadbare 'DIY' kit aan met een inleidende videopresentatie, al het workshopmateriaal en een handleiding voor de organisatie ervan.  
  We vragen enkel je contactgegevens om zicht te krijgen over het gebruik van onze workshop. 
  Wil je toch liever een externe live begeleider, dan verwijzen we je verder naar één van de freelance begeleiders die tijdens ons campagnejaar rond Betergem hiertoe de nodige training hebben gekregen en ervaring hebben opgebouwd met de begeleiding ervan.
 • Promotie: Ook voor de communicatie van je event, kan je downloadbare templates gebruiken en aanpassen.

Meer info & reserveren

Op onze website www.betergem.be vind je vanaf midden maart 2019 een overzicht van de beslissingen van de voorbije Volksvergaderaars uit Betergem 2038 en ook de downloadbare workshop-kit om zelf aan de slag te gaan.

Volg het nieuws uit Betergem via facebook.

Contact: Monica Quintens, coördinator TransitieNetwerk Middenveld

pdfDownload onze flyer