In plaats van ons enkel zorgen te maken over de betaalbaarheid van de zorg, stelt Jef Peeters van Oikos het hele geldsysteem in vraag.

Het creëren van een zorgzame samenleving voorbij de markt houdt in dat er nieuwe vormen van publiek-civiele samenwerking ontwikkeld worden. We kunnen bijvoorbeeld kijken naar de solidariteitscoöperaties in Noord-Italië. En ook complementaire munten vormen een belangrijk hulpmiddel als deel van een nieuwe institutionalisering van zorg- en dienstverlening. Zo hanteert Japan op grote schaal de Fureai Kippu, een vorm van tijdsparen van zorgactiviteiten, om zijn vergrijzing te beantwoorden. Overigens is het ook geen natuurwet dat belastingen alleen in euro's betaald kunnen worden.

In plaats van ons enkel zorgen te maken over de betaalbaarheid van de zorg (in euro's), is het beter om na te gaan hoe nieuwe denkwijzen over zorg kunnen leiden tot de noodzaak van fundamentele systeemverandering, inclusief ons geldsysteem.

Het volledige artikel van Jef Peeters in Knack vind je hier.

 Jef Peeters is onderzoeker bij Civitaz, Centrum voor Burgerschap en Participatie (UC Leuven-Limburg) en lid van de denktank Oikos en stuurgroeplid van TNM.

 

Bron cartoon: coppa.nl