Het streven naar basismobiliteit ging op de schop en werd in het Vlaamse regeerakkoord vervangen door basisbereikbaarheid. Wat dat precies inhoudt, is volgens de nieuwe coalitie 'supporters van het openbaar vervoer' niet duidelijk.

De federale en Vlaamse regeringen hebben de bijzondere eigenschap dat ze onverwachte coalities bij elkaar brengt. De 'supporters van het openbaar vervoer' is er zo één. Reizigersorganisatie TreinTramBus slaat daarin de handen in elkaar met de vakbonden en verenigingen als seniorenbewegingen en Welzijnszorg. Ook Hart boven Hard was van de partij. Zij voerden donderdag 8 januari samen actie aan het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Eind oktober had TreinTramBus al laten weten dat de organisatie graag samen met de vakbonden ten strijde trok tegen de zware besparingen die het openbaar vervoer treffen.

“Natuurlijk zullen we het nog af en toe grondig oneens zijn. Maar laten we ons nu concentreren op wat ons verbindt. Als we samenwerken, hebben we veel meer kans op slagen”, zegt Jan Coolbrandt van de christelijke overheidsvakbond ACV-Openbare Diensten.

Het uitgebreide artikel over deze unieke samenwerking kan je lezen op de website van Dewereldmorgen via deze link.

 

Bron foto: BELGA