Het transitiefestival presenteert de sessie 'De financiële wereld doorgelicht' met Joris Luyendijk en Frank Vanaerschot van Fairfin.

Twee jaar lang heeft Joris Luyendijk zich ondergedompeld in het hart van de financiële wereld. Juist omdat hij geen kenner was van de bankenwereld, was hij de ideale auteur om te onderzoeken wat er gebeurd is: hoe gesloten de wereld van de high finance ook is, velen wilde met hem praten om uit te leggen hoe mooi hun werk was. Hoe zwaar. Hoe interessant. En hoe gevaarlijk.

Want de conclusie is even stevig als pijnlijk: de instellingen die ervoor moeten zorgen dat de economie functioneert, kunnen de wereld in de afgrond storten. En dat gebeurt allemaal met de beste bedoelingen door mensen die precies dezelfde zorgen hebben als u en ik, door mensen die de hypotheek moeten betalen en de kinderen op een goeie school wilden hebben. De scherpe blik en de onbevangen manier van vragenstellen zorgt ervoor dat Luyendijk als geen ander inzichtelijk maakt hoe we ervoor staan. And it is not pretty.

TNMBannerJorisLuyendijk

Op het Transitiefestival zal Luyendijk, in samenwerking met Frank Vanaerschot van de organisatie Fairfin, zijn licht laten schijnen op de het financiële systeem. Wat liep er fout? Wat is de situatie nu? En vooral waar naartoe?

Luyendijk schrijft een blog voor The Guardian en lanceert op 2 september zijn nieuwste boek 'Dit kan niet waar zijn'.

The Joris Luyendijk Banking Blog vind je via http://www.theguardian.com/commentisfree/joris-luyendijk-banking-blog.

Meer informatie over 'Dit kan niet waar zijn': http://www.atlascontact.nl/nieuw-boek-joris-luyendijk-verschijnt-in-september/

Het volledige programma van het Transitiefestival vind je hier.

 

(foto Luyendijk: NRCnext.nl)