Elektronisch afval is vandaag één van de snelst groeiende afvalstromen. Elektro-apparaten worden dan ook ontworpen om alsmaar sneller stuk te gaan, klinkt het vaak. Elk jaar een nieuwe smartphone, en als hij stuk gaat is hij amper herstelbaar: ingebouwde veroudering, heet dat, of hoe die afvalberg maar blijft groeien. 'Dat breidt zich als een olievlek uit.'

Afgelopen september kondigde electronicagigant Apple een nieuwe lijn iPhones aan. Tijdens een zogeheten keynote speech in het Apple-hoofdkwartier in Californië kwam een bezielde CEO Tim Cook aankondigen op welke manier deze nieuwe lijn het leven van zijn klanten zou veranderen. De nieuwe iPhone 5S was afwisselend "ongelooflijk", "fantastisch", "inspirerend" en "absoluut prachtig: de mooiste telefoon ooit gemaakt". De inkt over de laatste worp van Apple was nog niet droog, of daar kwam een maand later een nieuwe keynote met weer een resem nieuwe toestellen.

Lang niet iedereen was even enthousiast over de nieuwe iPhone. De batterij van het toestel is erin gelijmd en zou daarom moeilijk vervangbaar zijn. Bij de nieuwe telefoon hoorde een nieuw besturingssysteem, iOS 7, dat ook beschikbaar werd voor eigenaars van oudere modellen. Onmiddellijk kwamen er klachten: het nieuwe besturingssysteem zou de oudere modellen aanzienlijk vertragen, en ook het batterijleven verkorten. Makkelijker om gewoon een nieuwe aan te schaffen, toch?

Lees het volledig artikel op de MO*-website