Op 26 oktober 2012 vond in een uitverkochte Vooruit in Gent het Transitiefestival plaats. Zo'n 700 mensen volgden de hele dag door debatten, workshops, lezingen, ... over duurzaam en rechtvaardig (samen)leven.

Wat is een 'blauwe economie'? Interesse in co-creatief leiderschap? Een moestuin inrichten op een vierkante meter? Consudelen? Of zin om van jouw stad of gemeente een transition town te maken? Je kon het allemaal beleven op het Transitiefestival. Nieuwe ideeën introduceren en goede praktijken stimuleren, daar ging het allemaal om. En dit zowel voor denkers als doeners, voor mensen met of zonder ervaring. Want transitie maken we allemaal.

De dag begon met een inspirerende lezing van Andrew Simms van de New Economics Foundation. Hij sprak over de noodzaak van een nieuwe economie die de ecologische beperkingen van deze planeet respecteert. Hij koppelde zijn pleidooi voor een duurzame economie aan een wijziging van onze levensstijl. Zo'n wijziging hoeft niet garant te staan voor een daling van onze levenskwaliteit. Hij wees bijvoorbeeld op de mogelijkheid van een 15-uren werkweek. De tijd die overblijft kunnen we spenderen aan elkaar en aan het vergroenen van de economie. "Vreemd toch", zo constateerde hij, "dat de Britten als favoriete hobby 'tuinieren' hebben. Een hobby die voor de vergroening van de economie erg belangrijk kan zijn als iedereen start in de lokale gemeenschap met de kweek van eigen groenten."

Een uitgebreid verslag staat op de website van De Wereld Morgen. Hier vind je de uiteenzetting van Andrew Simms terug. Een andere video bevat een uiteenzetting van Ann, Lieze en John over de uitgangspunten en toekomstbeelden die het Transitienetwerk Middenveld heft geformuleerd.