Betergem 2038

BETERGEM, mei 2038 – Betergem, Vlaanderens jongste en meest duurzame gemeente, dreigt het slachtoffer te worden van zijn eigen succes. Op zowat alle invalswegen kamperen sinds dit weekend naar schatting 25.000 mensen die hun kans wagen op één van de tien vrijgekomen co-housingplekjes in de gemeente. Onze reporter ging een kijkje nemen.

Het zat er al een tijdje aan te komen: iedereen wil in Betergem wonen. Lange wachtrijen aan het gemeentehuis, immo-kantoren met politiebewaking, massale fraudulueze domicilie-aanvragen en plotse pop-up woningen die ’s nachts zonder vergunning met drones neergepoot worden. Zelfs de omliggende deelgemeenten smeken al jaren om een fusie, desnoods annexatie. Maar sinds het voorbije weekend is de situatie écht onhoudbaar geworden. Naar schatting 25.000 mensen kamperen langs de invalswegen om een kans te maken op één van de tien net vrijgekomen co-housingplekjes in de gemeente. Er is geen doorkomen meer aan.

Het is niet verwonderlijk dat zoveel mensen naar Betergem willen. Betergem is namelijk een droomgemeente. Letterlijk dan!
Betergem werd geboetseerd uit de dromen en ideeën van meer dan 1500 Vlaamse burgers.  

Zij namen in 2018 deel aan 40 verschillende toekomstworkshops, die werden georganiseerd door het TransitieNetwerk Middenveld en Vlaanderen Circulair over heel Vlaanderen, van Maasmechelen tot Blankenberge, zowel in kleinere gemeenten als kleine en grotere centrumsteden.

burgercommissie aan het werk

Betergem burgercommissie aan het werk in Leuven, Boost je Buurt

De workshops kaderden in de campagne “Transitie on tour”. Met deze campagne beoogden beide organisaties om transitiethema’s en circulaire economie dichter bij de burger te brengen vanuit een positief toekomstperspectief en mensen warm te maken om stappen te ondernemen zoals bv. het aanspreken van een lokale kandidaat-beleidsmaker over hoe zij hun eigen duurzame stad of gemeente zien.

Hun toekomstdromen werden vertaald in de website: www.betergem.be
Deze website werd net gelanceerd. Lokale beleidsmakers kunnen hier deze ideeën voor een duurzame stad of gemeente exploreren en handvaten vinden om hier werk van te maken.

Anderzijds kan iedereen op deze website, in de doe-het-zelfsectie, het workshop-pakket  zelf downloaden of een lijst van freelance begeleiders verkrijgen. De DIY workshop bevat een handleiding en o.a. een videopresentatie waarin Steven Vromman, aka low impact man, of Minister van Geluk in Betergem anno 2038, je rondleidt in deze duurzame stad van de toekomst.
Zo kan je de Betergem workshop zelf organiseren samen met collega's, buurtbewoners of vrijwilligers van een organisatie om na te denken over hoe een duurzame en sociaal-rechtvaardige buurt, of stad er voor jullie zou moeten uitzien. 

Ondertussen kan je alvast ontdekken op de website van Betergem welke duurzame toekomstdromen andere Vlamingen koesteren op vlak van wonen, werken, mobiliteit, consumeren, maken etc...