Er is een duidelijke rol weggelegd voor burgers in de transitie naar een duurzame en sociaal-rechtvaardige samenleving.
Daarom investeerde TransitieNetwerk Middenveld samen met Vlaanderen Circulair het voorbije jaar in de uitrol van een sensibiliseringscampagne voor burgers met de workshopreeks: "Volksvergadering Betergem 2038".
Burgers nemen steeds vaker het heft in handen om zelf duurzame alternatieven uit te werken en medestanders te vinden, op vlak van voeding, energie, mobiliteit etc...  Ook ons netwerk van middenveldorganisaties wil dergelijke initiatieven mee ondersteunen. Zo las je in onze vorige nieuwsbrief de oproep om mee de visie van Energiedemocratie Vlaanderen te ondertekenen om te vragen dat burgers mee kunnen participeren in netwerken van energiedistributie.

Het TransitieNetwerk Middenveld kreeg de voorbije maand twee nieuwe, startende burgercoöperaties over de vloer. We stellen ze even aan jullie voor:

-----------------------------------------------------------
NEIBO

Neibo is de eerste coöperatie voor mobiele telefonie in België en zal steeds in handen blijven van burgers.
De winsten vloeien enerzijds terug naar de coöperanten (via kortingen) en worden anderzijds geïnvesteerd in duurzame, lokale en ethische ondernemingen die de coöperanten zelf kiezen. 
De technologie staat op punt, de coöperatie heeft enkel nog leden nodig om gelanceerd te worden!
Wens je samen met hen een duurzaam alternatief te ontwikkelen en een eerlijkere economie te stimuleren?
Word dan snel coöperant op www.neibo.be en help dit heuse burgerproject mede mogelijk te maken!

-----------------------------------------------------------

NUBO

Stijn Vanhandsaeme, een internetprofessional, maakte ons op onze recente netwerkdag bewust van de risico's die wij als burgers en als organisaties nemen met de manier waarop we gebruik maken van allerlei online "gratis" diensten die grote privébedrijven ons aanbieden. Het internet speelt inderdaad een grote rol in ons leven: we e-mailen, delen foto's en documenten, zoeken naar informatie en winkelen online. Door deze diensten te gebruiken geven we deze bedrijven gigantische hoeveelheden persoonlijke gegevens. Die misbruiken ze voor eigen winst en zonder zorg om de maatschappelijke gevolgen. Zij doen dit zonder bewuste toestemming van de gebruiker.  Ook al zijn velen onder ons zich daar wel al ergens van bewust, toch blijven we hier gebruik van maken, vaak ook omdat we nog weinig alternatieven kennen.

Nubo wil gebruikers terug eigenaar kunnen laten worden van hun eigen gegevens. Ze willen een coöperatie starten op basis van open source software, die betrouwbare diensten biedt en mensen in staat stelt hun digitaal leven in vertrouwen en op ethische basis te leiden.
---------------------------------------------------------

Het is niet toevallig dat beide projecten als coöperatie willen starten. Verschillende elementen van een coöperatie sluiten goed aan bij een andere en duurzamere economie en samenleving. Op het regionale coöperanten festival 2018 in Gent op zaterdag 10 november kan je alvast ontdekken wat er allemaal leeft in de coöperatieve wereld.

Coöperanten festival 2018