Hoe van experiment en klein verzet naar groot verzet van circulaire economie?

Voorstelling van het nieuwe boek van Dirk Barrez ‘Transitie. Onze welvaart van morgen’ in het licht van de fantastische en zware transitie-opdracht die de burgers en hun vele middenveldorganisaties wachten... met veel ruimte voor gedachtewisseling en discussie. De eerste reflecties komen van Caroline Copers - algemeen secretaris Vlaams ABVV, Vera Dua - voorzitter BBL en Patrick Develtere - voorzitter beweging.net ... en verder van al wie actief wil participeren in deze sessie.

Het is goed leven in de welvaartsstaten die vorige eeuw ontstonden. We kenden een sterke economische groei en ontwikkelden de nodige sociale intelligentie om de vruchten ervan te verdelen. Dat goede leven loopt echter tegen de eindigheid van onze aarde aan. De klimaatverandering, de uitputting van grondstoffen, hongersnood, ongelijkheid, de falende economische markt, een afwezige overheid, oorlogen, de vluchtelingencrisis,... Op allerlei vlakken worden de grenzen van wat aarde, samenleving en democratie kunnen verdragen, in ijltempo doorboord. En zo belanden we in een wereld waarin het moeilijk en onaangenaam leven is.

Zitten we gevangen in het perfecte dilemma waarbij het kiezen is tussen sociaal rechtvaardig zijn en de planeet opblazen, of ecologisch duurzaam zijn met miljarden mensen in armoede? In TRANSITIE verdedigt Dirk Barrez van niet. Er is een uitweg, op voorwaarde dat we snel omschakelen naar een betrouwbare, stabiele circulaire economie. Die transitie wordt op tal van vlakken een fantastische tocht en een fascinerende uitdaging.

Hoe van experiment tot systemische circulaire economie?
Voor burgers en hun organisaties, bedrijfsleven en politiek rijzen hier de meest cruciale vragen. Hoe scheppen we de grootst mogelijke vrije ruimte om de meest duurzame alternatieven te verbeelden, ermee te experimenteren en te innoveren? Hoe maken we er heel snel overtuigende en bloeiende niche-alternatieven van? Om ze vervolgens vliegensvlug te vermenigvuldigen en op te schalen? En ze zo sterk te maken dat ze de oude regimes werkelijk uitdagen en al gauw in de plaats treden van heersende maar niet duurzame systemen, structuren en praktijken?

Hoe geraken we dus van het kleine verzet van vele transitie-initiatieven tot systemische verandering en duurzame systemen die de circulaire economie van morgen vorm geven?
Meer info over het boek vind je hier.

Foyer theaterzaal, 11.00 – 12.30 uur