KVLV en Netwerk Bewust Verbruiken organiseren dit najaar herstelworkshops onder de titel 'Lang Leve Klein Electro'. De vonk tussen beide organisaties sprong over in de TNM werkgroep circulaire economie. We spraken met Christine Van Soom, stafmedewerker bij KVLV.

Christine, jullie ontwikkelden een workshop 'Lang Leve klein elektro'. Wat is dat juist?

Elektrische apparaten gaan veel sneller stuk dan 10 à 15 jaar geleden. Veel mensen stellen zich de vraag: Hoe kun je ze toch van een langer leven voorzien? Daar willen we op inspelen. Een reparateur vertelt je in de workshop hoe de vork in de steel zit en demonstreert eenvoudige aankoop-, onderhouds- en hersteltips. Veel voorkomende problemen bij mixers, haardrogers, strijkijzers,... komen aan bod. Deelnemers mogen ook zelf een klein -al dan niet defect- huishoudelijk apparaat meebrengen voor tips op maat.

Hoe kwam dit initiatief tot stand?

KVLV, Vrouwen met vaart trekt voluit de kaart ‘duurzaamheid’, sensibiliseert al geruime tijd rond duurzaam gebruik van grondstoffen en afvalpreventie en maakt werk van bewustwording omtrent ‘onderhoud en herstel’ via o.a.: workshops, artikels, repaircafes, opvolging wetgevende maatregelen, ...

We leven in een wegwerpmaatschappij. Daar kun je niet naast kijken. De kledingmerken brengen tot 6 keer per jaar een nieuwe collectie op de markt, je nieuwe smartphone of laptop is binnen de kortste keren verouderd en elektrische toestellen gaan hooguit 4 jaar mee. We vinden het belangrijk om die problematiek in een breed perspectief te plaatsen en mensen te sensibiliseren op een positieve manier.
Met Netwerk Bewust Verbruiken vonden we een ideale partner, gezien hun lopende project Simplify Life en we kregen de steun van de provincie Vlaams-Brabant.
Het initiatief past ook perfect in het thema 'Lang Leve Producten' van de TNM werkgroep circulaire economie, waar beide organisaties aan meewerken. Vandaar ook de naam 'Lang Leve Klein elektro'.

De workshop loopt vanaf september 2016 in de plaatselijke KVLV-groepen. Voor meer info en een workshop in je buurt, kijk op www.kvlv.be.